Kweek je eigen kurkuma wortel
26 sep, 2020

Kurkuma groeit in warme gebieden maar je kunt hem ook prima binnen in je eigen vensterbank kweken. Als de temperatuur onder de 12°C komt kan deze plant moeilijk overleven; de ideale temperatuur voor een gezonde groei is tussen de 20°C en 30°C. Begin herfst is de beste tijd om hem te planten.

Als je hem op een lichte, zonnige en warme plek zet, kan hij al binnen een maand opkomen en heb je na een eenpaar weken later flink wat nieuwe wortels. (soms duurt het veel langer, heb geduld!) Hoe langer je hem laat staan hoe groter hij wordt. Kurkuma kun je oogsten wanneer de bloemen van de plant zijn uitgedroogd en de bladeren geel zijn geworden. Als je hem nu plant zal dat ongeveer in juli zijn.

De aarde moet van goede kwaliteit zijn, waaraan bij voorkeur een beetje compost is toegevoegd (of kant en klare potgrond voor binnen planten). Zorg dat je verse biologische kurkumawortels hebt. Plaats ze op ongeveer 10 tot 15 centimeter afstand van elkaar met de scheuten naar boven gericht (zoals op de foto). De aarde moet constant goed vochtig zijn, maar teveel vocht moet wel weg kunnen lopen. Gebruik een (planten)bak met gaten en doe op de bodem wat steentjes zodat er geen water in de aarde kan blijven staan.

Je graaft ze het makkelijkst uit als de aarde heel nat is. Spoel ze goed af  en bewaar ze op een droge geventileerde plek. (bijv. op een krant). Als ze goed droog zijn kun je ze een paar maanden bewaren

zelf kurkuma kweken

bekijk de video

Laatste blogs

Frisse rauwkost salade met sesamolie en honing

Frisse rauwkost salade met sesamolie en honing

Bijgerecht, 2 pers. Geroosterde sesamolie met een beetje agavesiroop of honing : dat is zó lekker! Gebruik een goede geroosterde sesamolie. Je vindt een biologische versie gewoon bij Ekoplaza. Je kunt ook heerlijke (niet biologische) varianten vinden bij...

Knisperende tofu in teriyaki saus

Knisperende tofu in teriyaki saus

3 pers. Deze tofu lijkt qua structuur precies op knapperig gebakken kip. De teriyakisaus is een old-time-favourite waar iedereen in mijn omgeving dol op is. Deze saus  is niet alleen makkelijk maar je kunt hem ook nog een week of vier in de koelkast bewaren....

Op de hoogte blijven?