Frisse rauwkost salade met sesamolie en honing
1 jul, 2021

Bijgerecht, 2 pers.

Geroosterde sesamolie met een beetje agavesiroop of honing : dat is zó lekker! Gebruik een goede geroosterde sesamolie. Je vindt een biologische versie gewoon bij Ekoplaza. Je kunt ook heerlijke (niet biologische) varianten vinden bij Amazing-Oriental (zie foto): je zou bijna denken dat ik aandelen heb in deze keten, maar ik noem hem opnieuw, omdat het voor iedereen mogelijk is om hier aan deze producten te komen. Er zijn veel filialen en alles is online te koop. Check i.i.g. het etiket: geroosterde sesamolie beval alleen sesam. Voor ‘gewone’ of niet geroosterde sesamolie: kies voor een koude persing. Dit recept is zo makkelijk dat het eigenlijk geen recept mag heten. De dressing is gemaakt van slechts 2 ingrediënten die je even omroert. Daarbij kies je je favoriete rauwkost. De dressing is ook heerlijk bij wat komkommer of gestoomde broccoli: een supersnel en makkelijk bijgerechtje dus.. Stiekem pak je behoorlijk wat belangrijke voedingsstoffen die je meekrijgt met de olie en het sesamzaad. Bekijk dit artikel over de  gunstige werking van sesamolie.

-Totaal ongeveer 300 gr. aan rauwkost; ik doe gelijke delen.

-1 pastinaak (150gr)

– ½ wortel, julienne (dunne reepjes)

– ½ rauwe biet, julienne (dunne reepjes)

-1/4 lenteuitje in reepjes

– Agavasiroop of honing (biologisch en koud geslagen, bekijk dit artikel over honingkwaliteit)

– 2 tl. geroosterde sesamolie

– 1 tl. geroosterd sesamzaad om te serveren (zelf even in een hete pan zonder olie verhitten tot licht bruin)

Je kunt de wortel en biet ook in julienne vinden in de supermarkt. Hij bevat iets minder voedingsstoffen, maar het scheelt je tijd waardoor je misschien net wat sneller geneigd bent om hem als extraatje toe te voegen op je bord.

– doe de sesamolie en de agavesiroop in een kom, even  roeren.

– schil de pastinaak en rasp hem klein. Hij blijft iets nat; dat is niet erg . Leg hem evt. in een vergiet totdat je hem gebruikt.

– doe deze beide in de kom en schep alles om.

– serveer met sesamzaadjes.

Laatste blogs

Knisperende tofu in teriyaki saus

Knisperende tofu in teriyaki saus

3 pers. Deze tofu lijkt qua structuur precies op knapperig gebakken kip. De teriyakisaus is een old-time-favourite waar iedereen in mijn omgeving dol op is. Deze saus  is niet alleen makkelijk maar je kunt hem ook nog een week of vier in de koelkast bewaren....

Soja saus

Soja saus

Sojasaus is één van de oudste smaakmakers ter wereld. Een drupje over gekookte groenten of een rauwe avocado tilt deze al snel naar eenzame hoogte. In Japan wordt het als enige smaakmaker geserveerd bij sushi en sashimi, het is het voornaamste ingrediënt bij...

Op de hoogte blijven?