Mijn gedachten over goede voeding

Goede voeding betekent voor mij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen en onnodige toevoegingen mijden. In essentie gaat het om volwaardige voeding.

Ik gebruik daarvoor de volgende speerpunten:

Verse, pure, onbewerkte, eerlijke en biologische voeding van goede kwaliteit.

Doel hierbij is om een vitaler, gezonder en duurzamer leven te bewerkstelligen.

Speerpunten uitgelegd:

Eet vers!

Kies voor verse groenten en fruit. Liefst biologisch.Gebruik seizoensgroenten en fruit uit de omgeving.  Vervoer en tijd hebben veel invloed op de achteruitgang van voedingsstoffen. Combineer dat eventueel met groenten en fruit uit Zuid-Europa. Ons lichaam gaat graag mee met de overgangen van de seizoenen. Denk hierbij aan koolsoorten in de winter en bladgroenten in de zomer.

Gebruik zoveel mogelijk pure producten.

Hiermee bedoel ik bijv. vòlle zuivel zoals roomboter en boerenkaas en onbewerkt zout (niet gebleekt).

Gebruik zo veel mogelijk onbewerkt of ongeraffineerd voedsel.

‘Onbewerkt” is  een lastig begrip dat voor verwarring kan zorgen.
Ik mijd producten die in  fabrieken zijn bewerkt en toevoegingen die er voor moeten zorgen dat een product meer geld oplevert.

Ik gebruik vaak als leidraad dat bewerkingen uit oude tradities passen in de filosofie van Natuurvoeding. Je kunt ook zeggen: de bewerkingen die onze grootouders als ‘normaal’ ervoeren passen in deze filosofie.  Neem een zuurdesembrood  dat volgens oude tradities wordt gemaakt (dit hoort minimaal acht uur te rijzen): Dit is een ‘bewerkt’ product. Het heeft tenslotte een proces ondergaan. Maar dit proces bevordert juist de vertering en zorgt voor meerdere gezondheidsvoordelen en is daarom een voedzaam product. (Voor degene die geen verteringsproblemen hebben.) Dit geldt ook voor producten zoals gefermenteerde groenten, soja en azijn.

Denk bij het kopen van onbewerkte voeding aan: Groenten en fruit in z’n geheel, noten en zaden (liefst ongebrand), verse kruiden (bladgroen), gedroogde peulvruchten  en volkoren graanproducten. Gebruik ook gedroogde specerijen; deze bevorderen de spijvertering.

Als je vlees eet: ga voor een biologisch ‘stuk’ vlees.

Liever geen vleeswaren, plakvlees en gehakt. Hiervan weet je niet precies wat je eet. (Natuurvoeding raadt vlees niet af, maar adviseert niet vaker dan één dag per week (een beetje) vlees te eten.)

Kies voor ‘eerlijke’ producten.

Eerlijk voor het milieu ( geen synthetische bestrijdingsmiddelen en groeibevorderaars). Een eerlijke prijs voor de boer en een eerlijk leven voor dieren (voor zover je dit eerlijk kunt noemen; punt van discussie).

Handvatten

Ik gebruik deze speerpunten om elke dag opnieuw keuzes te maken in wat ik koop en eet. Dat betekent niet dat ik mezelf verbied alles wat daar buiten valt te kopen, maar dat ik deze gebruik als handvatten om een keuze te maken: Soms staat vers bovenaan, bij een ander product kies ik liever voor een biologische versie. In de winter kies ik vaker voor groenten die buiten het seizoen vallen en als ik het druk heb zal ik vaker een pot voorgekookte bonen kiezen. 

Is dat ingewikkeld?

Hou het simpel. Gebruik eenvoudige recepten met niet te veel ingrediënten. Als je hiermee uit de voeten kunt, kan je later eventueel verder uitbouwen. Italianen en Japanners zijn daar meesters in: zij gebruiken superverse ingrediënten van hoge kwaliteit en gebruiken slechts een paar ingrediënten.  Neem je tijd om een maaltijd te bereiden en dien het mooi op. Bereid je voeding met liefde en aandacht en geniet!

Hoe hou je dat langere tijd vol?

Maak kleine nieuwe stapjes. Als je daar de voordelen van gaat merken, ben je sneller geneigd om een tweede stap te maken. En wellicht ben je over een paar jaar een stuk verder in dit proces. Zo verander je je patroon in plaats van steeds terug te vallen en het gevoel te hebben dat je het ‘niet goed genoeg” doet. Maak het een proces waarin je ontdekt en geniet in plaats van een verplichting waarin je te hoge verwachtingen aan jezelf stelt.

Koop ik dan nooit bewerkte of verpakte voeding? Jawel, als ik tijd wil winnen, koop ik  een pot appelmoes of mais. Ik gebruik vaak kant en klare mayonaise, potten pindakaas en gepelde tomaten. Maar ik kijk altijd even op de achterkant van de verpakking. Want in pindakaas horen alleen pinda’s en olie: geen suikers en andere toevoegingen. In mayonaise hoort alleen ei en olie. En in een blik mais alleen mais. In een natuurwinkel of een biologische supermarkt vind je producten zonder onnodige toevoegingen. In een reguliere supermarkt is dat lastiger.

Tot slot:

Proef, ruik, kijk en voel! Onze zintuigen kunnen ons veel vertellen over kwaliteit, versheid en voedingsstoffen. Hoe vaker en bewuster we dit doen, hoe beter we hierin worden.

Maak je eigen keuzes, kies je eigen tempo, deel je enthousiasme, en gun iedereen zijn eigen pad.

Geniet!